Achtergrond

11 maart 2017

Nintendo Switch: voor de huis-tuin-en-keuken gamer

Het is een gewaagde stap van Nintendo: een nieuwe spelcomputer met tabletfunctie op de markt brengen. In de decennia rond de eeuwwisseling was Nintendo de koning van de draagbare spelcomputers met de Gameboy en de Nintendo DS en 3DS. Nu komt de Japanse spelcomputerfabrikant met een tablet-achtige spelcomputer: de Switch.

Deze gameconsole is een tussenvariant tussen een vaste en een draagbare spelcomputer. Eerst zie je de game op het tv-scherm. Wie dan het tabletdeel uit de oplader haalt, speelt binnen twee tellen hetzelfde spel op het tablet verder. Fascinerend. Jammer is de batterijduur van de tablet: na een paar uur moet de Switch toch echt weer bij de oplader staan.
Het scherm van de Switch is scherp, alhoewel er tablets zijn in dezelfde prijscategorie die waarschijnlijk beter presteren.Nintendo Switch

Het mooie aan de Switch-tablet zijn de knoppen aan de zijkant: door de joy-con-bediening aan beide zijden vast te klikken is de besturing heel eenvoudig; veel beter dan de aanraakbesturing bij tablet-games waarbij je vingers het zicht belemmeren. De beide joy-con’s kunnen los in de hand worden gehouden of samen een controller vormen. Tijdens het uitproberen van de Switch was de joy-con indrukwekkend. De bewegingsbesturing is extreem gevoelig. Bij een spelletje moest de speler raden hoeveel knikkers heen en weer rolden in een doos. Wie de joy-con bewoog, voelde een knikkerdoosje in de vingers. Met de veertien knoppen op de joy-con zijn tal van handgrepen en spelbesturingen mogelijk.

controle

Nintendo blijft gericht op het samen gamen met anderen. Neem de game 1,2 Switch met 28 minigames, waarmee kinderen en volwassenen gemakkelijk tegen elkaar kunnen ­spelen. Bij een gewone tabletgame kunnen overige kinderen vaak alleen meekijken. ­Nintendo biedt een afgeschermde, vriendelijke omgeving; ouders kunnen via een app de controle houden over hoeveel en wat er op de spelcomputer gespeeld wordt. Het online gaan, kan worden uitgezet. Een pluspunt voor ouders die niet de hele tijd over de schouder meekijken.

Wat valt er te spelen op de Switch? Populaire games als Minecraft, Just Dance, Skylanders en Skyrim zijn beschikbaar. En het nieuwste deel van de populaire gameserie Zelda natuurlijk. De eerste twintig minuten van The Legend of Zelda: Breath of the Wild waren een boeiende ontdekkingstocht in een verrassend mooie wereld. Gamekarakter Link is nu een puber die al reizend zijn wapens en vaardigheden ontwikkelt, terwijl hij een mooi avontuur beleeft. Ook de gamekarakters Rayman en Sonic, het verfvechtspel Splatoon en racegame Mario Kart zijn te spelen.

chatten

De Switch heeft een online dienst met apps en de mogelijkheid tot chatten. Vanaf de herfst moet er voor deze dienst betaald worden in ruil voor wat gratis games.

Gebruikers van Switch kunnen het internet op via een LAN-adapter. Dat brengt YouTube, Netflix en wellicht het digitale huiswerk binnen bereik. Nintendo brengt helaas geen educatieve games.

Vergelijk je de Switch met andere spelcomputers, dan zie je een nieuwere console voor dezelfde prijs met een kindvriendelijke omgeving. Wel blijft de Nintendo het kleine broertje met een minder groot aanbod van games, minder opslagcapaciteit en mindere beeldkwaliteit. Misschien past de Switch precies bij de gewone huis-tuin-en-keukengamer. Wie op 3 maart 329 euro in zijn portemonnee vindt, zal moeten kiezen: een Switch, een goede tablet of een Xbox of Playstation. ■

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.