Achtergrond

10 februari 2017

Niet alleen jongemannen spelen games

Bij het woord games denken veel mensen meteen aan jongemannen en schietspellen. Maar deze stereotyperingen kloppen niet.

De werkelijkheid is niet zo zwart-wit dat alle mannen gamen en alle vrouwen niet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het percentage vrouwelijke gamers rond 40 procent ligt. Het recente onderzoek van adviesbureau Quantic Foundry laat verschillen tussen mannen en vrouwen zien.

Vrouwen kiezen voor games waarbij fantasie, design en voltooiing belangrijk is, zo blijkt uit dit onderzoek dat onder 220.000 gamers werd gehouden. Mannen worden vooral gedreven door games die competitie, strategie en vernietiging als motivatie bieden.

leeftijd

Maar leeftijd zegt meer over de voorkeuren van een gamer dan zijn geslacht. Hoe ouder de gamer wordt, hoe minder belang hij of zij hecht aan competitie. Jongere vrouwen vinden verhaallijnen veel belangrijker dan oudere. De gemiddelde gamer is overigens geen puber meer, maar rond de 25 jaar.

Quantic Foundry vroeg de gamers drie games te noemen die ze graag speelden. 69 procent van de ondervraagden die Match3-games noemen zijn vrouwen. Match3-games zijn eenvoudige games waarbij drie-op-een-rij gemaakt moet worden, zoals Bejeweled of Candy Crush Saga. Hetzelfde percentage duikt op bij boerderijsimulaties, zoals Farmville. Bij casual puzzle-games is 40 procent vrouw. De laagste percentages van vrouwelijke fans zijn sportsgames (2 procent), tactische schietspellen (4 procent) en racegames (7 procent). Deze games kwamen nauwelijks terug in de top 3 van vrouwen.

De onderzoekers ontdekten binnen de gamegenres grote verschillen. MMO’s, massale online fantasiegames, worden door 36 procent van de vrouwen genoemd. Maar World of Warcraft zit daar ver onder met slechts 23 procent vrouwelijke gamers. Games als Assassin’s Creed Syndicate en Dragon Age: Inquisition bleken juist veel populairder bij vrouwen dan de andere games in hetzelfde genre.

streamers
Ondanks dat vrouwen gamen, spreken ze er niet altijd over. De ruime meerderheid van game-streamers is man. Vrouwen boven de 30 die games streamen zijn niet te vinden. Maar er zijn op gameplatform Twitch zeker ook vrouwen die livegames spelen. Enkelen doen dat zo goed dat ze hiervan kunnen leven. De Australische Chelsea staat bekend om haar vaardigheden in Call of Duty. Elke avond om 22.00 uur speelt ze de game live en praat met enkele van haar 330.000 volgers. De vrouwen ervaren wel dat hun uiterlijk meer telt dan bij mannelijke streamers en dat ze soms gekke verzoeken krijgen. Bij streamplatform Twitch kunnen streamers volgers verbannen van hun kanaal. Chelsea moet zich buiten de gamewereld nogal eens verdedigen als ze zegt dat games spelen haar werk is.

Mochten er mannen zijn die denken gemakkelijk te kunnen winnen van hun zus of vrouw, dan komen ze bedrogen uit. Amerikaanse wetenschappers bekeken hoe snel 11.000 gamers in twee MMO-games het volgende level behaalden. Ze konden geen significant verschil ontdekken tussen mannen en vrouwen.

schietspellen

Ook de gedachte dat games vooral schietspellen zijn, is onjuist. Mobiele games zoals Candy Crush Saga en Farmville maken 37 procent van de hele markt uit, zo laat Newzoo zien. De totale wereldwijde gamemarkt zet 92,6 miljard euro om.

Uit cijfers van Newzoo blijkt dat 45 procent van de inwoners van West-Europa gamet. Van de 404 miljoen inwoners zijn er 348 miljoen online en 184 miljoen spelen games.

In 2016 groeide de markt met 4,4 procent. In de West-Europese gamesmarkt gaat 16,1 miljard euro om. Newzoo voorspelt dat tot 2019 de gamesmarkt jaarlijks met 6,6 procent gaat groeien.