Achtergrond

5 oktober 2018

Gaming gear: Poké Ball, motion seat en adaptive controller van Xbox

Gamefabrikanten bedenken soms handige extraatjes. Zoals een controller voor mensen met een lichamelijke beperking, de Poké Ball Plus die geluiden maakt en bewegende stoelen om je game-ervaring nóg echter te maken. Lees hieronder over drie gaming gear-producten die ik ontdekte tijdens gamebeurs gamescom.

speciale controller

Als je een fysieke beperking hebt aan je handen, zijn de knoppen van een controller onmogelijk. Microsoft heeft nu een controller op de markt gebracht met veel grotere knoppen. Zo groot, dat de knoppen ook met vuisten ingedrukt kunnen worden. Zo kunnen mensen met een handicap toch een potje Fifa spelen met hun vrienden.

De speciale controller kan uitgebreid worden met andere hulpmiddelen, zoals voetpedalen of joysticks waarbij de handen in een andere stand staan. Ook kan het apparaat op een serie standaards worden gezet, als dat makkelijker is voor de gamer.

Leuk detail: Microsoft heeft de verpakking dichtgeplakt met een grote uitstekende rand, zodat mensen met een lichamelijke beperking zelf de verpakking kunnen openen. Ook zit de kabel niet opgevouwen met een tyrap. Dat lijkt me overigens ook handig voor mensen zonder handicap.

Xbox adaptive controller; Microsoft. €89,99.

Poké Ball PlussPoké Ball

De nieuwe Pokémon-games zijn niet alleen met een controller te spelen maar ook met een Poké Ball. Dit is natuurlijk een beetje een gimmick, maar Nintendo heeft er zo veel mogelijk techniek in gestopt: de Poké Ball Plus trilt zodra je een Pokémon vangt. De controller maakt de typische geluiden van de Pokémon die jij gevangen hebt. Niet alleen tijdens het spel, maar ook op het schoolplein. Gelukkig zit er een veiligheidsriempje aan om te voorkomen dat het gadget kapot valt op de straatstenen.

Poké Ball Plus; Nintendo. vanaf € 55.Beschikbaar vanaf 16 november.

Een voorbeeld van een uitgebreide motion seat waarbij de schermen ook meebewegen.motion seat

Een racegame beleven terwijl je stoel meebeweegt, maakt de ervaring een stuk indrukwekkender. Recent zat ik in zo’n race-simulator terwijl ik de game Truck simulator speelde. Ik zweefde hoog boven de weg met in mijn handen een groot vrachtwagenstuur en als uitzicht drie schermen met achteruitkijkspiegels.

Als mijn voet de koppeling op laat komen, schudt de stoel heen en weer. Optrekken, schakelen en een stoeprandje meepakken, alles geeft grotere en kleinere schokjes. Deze bewegende stoelen of motionseats kunnen zowel voor racegames als vliegsimulaties worden gebruikt.

Wie zo’n bewegende stoel combineert met een VR-headset waant zich in een andere wereld. Al enkele jaren zijn de motionseats te zien. Langzaam worden de eenvoudige modellen steeds betaalbaarder. Voor net iets meer dan 3000 euro is een apparaat te bestellen waarop je zelf een stoel kunt zetten. Wil je ook de pedalen, een racestuur en de schermen mee laten bewegen, dan ben je duurder uit.

Motion seat; via conrad.nl te bestellen.

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.