Achtergrond

20 april 2019

Games streamen: het einde van de spelcomputer?

De noodzaak om een dure spelcomputer of pc te kopen voor het spelen van de nieuwste games heeft zijn beste tijd gehad. In de nabije toekomst worden games direct via internet naar een scherm gestreamd. Google neem het voortouw met Stadia.

Wat is Stadia?

Stadia is een nieuw platform waarmee games worden gespeeld zonder dat je een spelcomputer of goede pc in huis hoeft te hebben. Er is enkel een goede internetverbinding nodig, en een apparaat met een Chrome-webbrowser. Een oude pc, Mac of een smartphone is dus ook voldoende.

Hoe werkt het streamen van games?

Dat is mogelijk doordat de games op een server bij Google staan. Enkel het beeld wordt naar de speler gestuurd. Stadia is dus een soort Netflix voor games. Google is niet het eerste bedrijf dat deze technologie toepast. Eerdere pogingen waren echter niet goed genoeg om gamers over te halen.

vertraging bij de Stadia?

Sony heeft echter wel een klein succes met streamen via PlayStation Now. Dit is een abonnement waarmee spelers voor 15 euro per maand oudere games op een PlayStation 4 of pc streamen. Een groot nadeel van het streamen van deze games vergeleken met downloaden, is dat er flink wordt ingeleverd op de beeldkwaliteit.

Een ander struikelpunt is de vertraging. Specifiek: hoelang het duurt tot een druk op een knop wordt vertaald naar een actie in een game. Is deze vertraging te groot, dan zijn games waarin een snel reactievermogen nodig is onspeelbaar. Met een slome internetverbinding is die vertraging bijvoorbeeld duidelijk merkbaar op PlayStation Now. Google probeert dat probleem te omzeilen door de game te besturen met een Google-controller (zie afbeelding) die direct met het internet wordt verbonden. Spelers kunnen ook hun bestaande gamepads of controllers gebruiken.

Tijdens de presentatie van Stadia werd de game DOOM: Eternal getoond. In dit schietspel moet de speler razendsnel reageren op monsters. Het is alsof Google zegt: als dit spel goed werkt op Stadia, dan valt het wel mee met die vertraging.

Nederlandse inbreng: Utomik

Ook in Nederland wordt er geëxperimenteerd met nieuwe manieren om games te kopen en te spelen. Voor zes euro per maand ‘streamen’ gamers op platform Utomik games naar een pc. Echt streamen is dit echter niet. Een klein deel van de game wordt op de computer geïnstalleerd. Daardoor kan de speler wel direct gamen terwijl ondertussen de rest gedownload wordt. Bij Utomik is het aanbod van games wel beperkt en moeten spelers alsnog een goede pc hebben voor nieuwere games.

Google belooft met Stadia alle oplossingen te hebben. De vertraging moet door uitgebreide optimalisatie minimaal zijn en het aanbod van games groot. Ook op kwaliteit wordt niet ingeleverd. Google belooft 4K-beeld in 60 frames per seconde te streamen. Of dat in de praktijk goed werkt, moet blijken als Stadia later dit jaar beschikbaar komt.

gamen via een abonnement

Ondanks de komst van de streamingservices wordt er ook doorgewerkt aan nieuwe spelcomputers. Er gaan geruchten over nieuwe spelcomputers van Sony, Microsoft en Nintendo. Nu de Playstation 4, de Xbox One en de Switch al een paar jaar op de markt zijn, is het gebruikelijk dat er weer nieuwe spelcomputers uitkomen. Maar of games in de toekomst nou gestreamd of op de spelcomputer gespeeld worden: ze zitten in ieder geval steeds vaker verpakt in een abonnement.

Elk gamebedrijf heeft al een eigen versie van een game-abonnement. Zelfs Apple kondigde recentelijk abonnementsdienst Apple Arcade aan, met meer dan honderd exclusieve games voor iPhones en Macs.

Nadelen van game-abonnementen

Deze abonnementen zorgen er stuk voor stuk voor dat mensen geen eigenaar meer zijn van de game. Zodra een abonnement is afgelopen, kunnen spelers niet meer bij hun games. De streamservice kan games van het platform verwijderen of ongewenste aangepassingen doen. De abonnee heeft het maar te slikken. Net als bij Netflix met films het geval is. Als je dat risico niet wilt lopen bij een game waar je tientallen uren in wil stoppen, moet je gewoon zestig euro voor de complete game betalen.

Overigens is er nog een belangrijk nadeel van streamen: valt het internet weg, dan is het: game over.

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.

Auteur: Erwin Vogelaar