Achtergrond, Alle leeftijden

8 september 2014

Game kopen? 3 tips

Mouse Craft
Mouse Craft
In september begint het gameseizoen. De komende drie maanden komen er veel games uit. Gamemakers vechten om een plekje op de verlanglijstjes van de liefhebbers. Maar hoe kies je nu een goed computerspel? Drie adviezen.

1. Bepaal je standpunt

Hou je van strategische games, race- of sportgames of loop je graag rond in open werelden? Hoeveel geld en tijd wil je eraan kwijt zijn? Betaal je de makers liever met euro’s of met aandacht? Je hebt pas echt plezier in een game als je je niet halverwege achter je oren moet krabben om te bedenken of dit wel te verenigen is met jouw waarden.

Titanfall
Titanfall

Kun je first person shooters – waarbij je kijkt over de loop van het geweer waarmee je mensen beschiet – voor jezelf verantwoorden? Hindert het je niet om zo veel mogelijk chaos te veroorzaken in een gamewereld of kies je bewust de kant van de ordebewakers? Is het bezwaarlijk als er feeën of engelen langskomen? Stop je met spelen als blijkt dat je duistere rituelen moet uitvoeren in het spel? Denk van tevoren na. Dat scheelt.

2. Kijk Youtube

Welke games passen er bij jouw voorkeuren en grenzen? Van elke game verschijnen er, naast de trailers, honderden filmpjes op videosite youtube.com. Er zijn kanalen van gamers die complete games voor je uitspelen. Uiterst handig als je vastzit in een spel of als je betere tactieken wilt ontdekken. Typ de naam van de game en het woord ‘walkthrough’ om het juiste filmpje snel te vinden. Live meekijken met andere gamers kan via videoplatform Twitch.com, dat onlangs voor bijna 1 miljard dollar gekocht werd door Amazon.

F1 2013
F1 2013

Let wel: de laatste tijd duiken er verhalen op van youtube-vloggers die betaald krijgen om games positief te bespreken. Soms mogen de vloggers gratis naar een gamebeurs mits ze bepaalde games in hun kanaal opnemen. Gameontwikkelaarssite Gamasutra.com concludeert uit onderzoek dat er ontwikkelaars zijn die betalen en Youtubers die het geld grif aannemen. De jongens achter twitchkanaal Yogscast geven gewoon toe dat ze een percentage van de opbrengst van de game vragen.

3. Lees christelijke recensies

Naast de gewone media is het waardevol te volgen wat christelijke media schrijven over games.

gamechurch.com – beschrijvingen van ervaringen van gamers (Engels)

christcenteredgamer.com – christelijke recensiesite legt games langs een meetlat (Engels)

frankgbosman.nl – onder recensies staan reviews vanuit cultuurtheologische invalshoek (Nederlands)

en deze site deeperlevel.nl natuurlijk met alle gamerecensies uit het Nederlands Dagblad (Nederlands).

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is eerder verschenen op www.nd.nl