Achtergrond

16 december 2017

Deze zes familiegames mag je niet missen

Welke games zijn het meest geschikt voor de hele familie? Het Nederlands Dagblad deed een rondje langs de schermen en tipt deze zes spellen.

1. topvoetbal
Hoewel er al veel over gezegd is, staat nog steeds FIFA 18 met stip op 1 als gezinsgame. Het is een game die net een beetje beter is dan de versie met een jaartal eerder in de titel. Fijn dat de juiste spelers spelen bij de juiste clubs. Ondanks de prijs van zo’n 60 euro vindt FIFA elk jaar gretig aftrek. Misschien doen de spelverbeteringen er niet zoveel toe, het is een mooi doel voor je zakgeld. Ouders kopen liever een FIFA-game dan een game die er gevaarlijker uitziet. Zie het als een investering in de relatie met je zoon, want het is heerlijk om als vader en zoon de fysieke verschillen te ontkennen door met digitale topvoetballers van hetzelfde niveau tegen elkaar te strijden op het groene gras.

Of … misschien juist een goede investering voor moeder en dochter, want ook vrouwenvoetbal heeft al een poosje een plek bij FIFA. En er zijn best veel vrouwen die regelmatig een potje FIFA spelen.

FIFA 18
Electronic Arts. Sportgame. PS4, Xbox One, pc, Switch, PS3, Xbox 360. € 69,99

overcooked2. chaos in de keuken
Overcooked is een multiplayer-game, waarbij een goede samenwerking ervoor zorgt dat je de opdrachten haalt. Kun jij met je familie ervoor zorgen dat de keuken gerund wordt in een geoliede chaos, waardoor de soep niet in de soep loopt? Iemand pakt de uien, een ander snijdt ze, een derde kookt de soep en de vierde schept op. Het klinkt eenvoudig, maar dat valt tegen als blijkt dat de keukenbladen verschuiven. Je kookt bijvoorbeeld in een half-rijdende foodtruck. Of je hebt een hongerige gehaktbal te voeden in korte tijd.

Knappe familie als je zonder irritatie deze game kunt spelen. Wel leer je elkaar beter kennen en elkaars sterke kanten op het juiste punt in te zetten. Deze casual game is wat vriendelijker geprijsd en hij won diverse prijzen: de Best British Game en Best Family Game bij de BAFTA’s, de Britse game- en filmprijzen.

Overcooked
Ghosttowngames. Casual game. Switch, pc, Xbox One, PS4. vanaf € 15,99

HOB
3. peins je suf
Samen puzzelen is een plezierig tijdverdrijf. De wereld van Hob heeft genoeg te ontdekken en biedt meekijkers de tijd om mee te denken over de oplossingen van deze ruimtelijke puzzels.

Hob, een ielig manspersoon met een mechanische arm, loopt rond in een oude wereld die overgroeid is met natuur en gevaarlijk paars schuim. Ontrafel de raadsels die verborgen liggen in dit woordloze avontuur.

De besturing verdient nog een verbeterslag. Je arm krijgt nieuwe mechanieken, waarmee je kwaadaardige beesten van je af kunt slaan.

De game is niet geschikt voor de allerjongsten. De oplossingen van de levels vragen ook wat vernuft, uitproberen en logisch denken.

Peins je suf, maar weiger om op YouTube de oplossing te zoeken. Dan is de euforie groter als je de oplossing ontdekt.

Hob
Runic Games. Adventuregame. pc, PS4. € 19,99, 12+

f14. racen als Verstappen
Racegames zijn leuk: lekker op het gas trappen en door de bochten scheuren. Met de korte potjes hoeven spelers niet al te lang te wachten voordat ze nog een poging wagen. En waarom tippen we de racegame van de Formule 1 en niet een andere, zoals Dirt, GT Sport, Project Cars 2, WRC 7, Need for Speed, MXGP of Forza Horizon/Motorsport? Tja, het is toch wel speciaal om even te doen alsof je Max Verstappen bent.

In de F1-game van dit jaar zijn de oude Formule-1-bolides terug te vinden. De klassieke racewagens krijgen een voorsprong in de race, waardoor ze maar net in te halen zijn voordat de streep de winnaar bepaalt.

F1 2017
Codemasters. Racegame. PS4, Xbox One, pc. vanaf € 69,99

Mario5. retro
Ga lekker terug naar die heerlijke goede oude tijd in een nieuw jasje: zowel van Sonic als van Mario zijn nieuwe games verschenen. Jeugdsentiment voor de ouders.

De blauwe egel Sonic sprint supersnel met zijn grote schoenen van level naar level in een nieuwe avontuurlijke actie-platformer genaamd Sonic Mania.

Ook Mario is een tijdloze favoriet. Deze herfst komen er zelfs twee games uit. Van Mario is bekend dat de inhoud positief en keurig is. De Japanse spellenmaker heeft altijd het oog op samenspelen en weet games te maken die zowel jongere als iets oudere kinderen uitdagen. In Super Mario Odyssey ontdekt Mario de wereld met hulp van Clappy, een muts met allerlei extra krachten.

Mario + Rabbids Kingdom Battle is samen met Ubisoft ontwikkeld. Mario zit met een viertal gekke konijnen in een paddenstoelenwereld waar ze via puzzels en gevechten de vrede in het rijk moeten herstellen. (Of koop de retro-spelcomputer Snes, waar we volgende week over schrijven.)

Sonic Mania
Sega. Xbox One. Switch, pc, PS4, € 19,99, 3+

Super Mario Odyssey
Nintendo Switch. € 59,99 7+

Mario + Rabbids Kingdom Battle
Nintendo en Ubisoft. Nintendo Switch € 49,99 7+

6. in de ruimte
Strategiegame Aven Colony prikkelt de avonturiersdrang, omdat spelers in deze game de ruimte gaan koloniseren om een nieuw thuis te bouwen voor de mensheid.

Uiteraard is het nieuwe thuis milieuvriendelijk met zonne-energie en windmolens. Het nadeel is dat zonne-energie minder oplevert in de winter. Dus is een goede strategie om de kolonie in leven te houden en te laten groeien.

Deze mooie game is leuk voor iedereen van 10 jaar en ouder. Het ruimtethema spreekt jongeren aan. De geweldloosheid en het minder hoge tempo van de game maakt het makkelijker voor ­ouders om mee te doen. Help elkaar met het uitstippelen van een winnende strategie.

Aven Colony
Mothership Entertainment. PS4, pc, Xbox One. vanaf € 29,99