Achtergrond

6 april 2018

De gamepers mist inhoud in Far Cry 5

Met de launch van Far Cry 5 komen er vragen rond games en geloof op tafel te liggen. Hoe reviewt de gamepers zo’n game? (Hier schreef ik mijn kijk op het gebruik van christelijke symbolen)

Far Cry 5Allereerst een compliment voor de makers omdat ze het aandurven om discussie op te roepen. Vaak als game-makers gevraagd worden naar diepere lessen in hun game, dan reageren ze afhoudend: het is slechts vermaak. Toch kan ook de kunstvorm game een diepere laag hebben. Videogames houden zich vaak afzijdig van politiek, zo schreef de Britse krant The Guardian al. Far Cry koos al vaker een wat politikere setting. Nu durven ze zelfs de omgang met fundamentalische gelovigen als thema op te pakken. En deze keer niet met een gemakkelijke verwijzing naar islamitisch fundamentalisme, maar door te wijzen naar de boezem van Amerika: christelijk fundamentalisme op het platteland.

De eerste reviews zijn intussen binnen en het is interessant om te zien hoe de gamepers reageert. Van de reviews die ik las werd elke keer genoemd dat Far Cry helaas het thema niet goed uitwerkte. Lees maar even mee:

Gamesite Destructoid gaat er in een enkele zin kritisch op in:

The game’s more interested in joking about Seed’s man bun than exploring Eden’s Gate with a critical eye, opting to paint the cult in broad strokes as a group of vague zealots and torturers than an organization built on the backs of broken people.


Ray Porreca, op destructoid.com

Gamejournalist Harry Hol schrijft op nu.nl ook dat Far Cry 5 interessante vragen rondom het verhaal laat liggen en hij laat dat zwaar meetellen in zijn beoordeling: 3 sterren.

Het spel zou iets kunnen zeggen over fundamentalisme, over wapenbezit en zelfs over geloven: hoe hou je tegelijkertijd een verhaal over naastenliefde en over bloederige moordpartijen in je hoofd in evenwicht? Voor het antwoord op deze vragen moet je echter niet bij Far Cry zijn.


Harry Hol op nu.nl

Far Cry 5Ook Keza McDonald van The Guardian besluit de review met de tegenstrijdige nietszeggendheid van Far Cry 5.

Paradoxically, this is an extreme satire of modern America that says pretty much nothing about it.


Keza McDonald van The Guardian

Het is jammer dat Far Cry teleurstelt in het uitwerken van dit thema. Toch blijft staan dat er eindelijk een game is die het aandruft om echte thema’s aan te stippen. De reacties van de gamepers zijn eigenlijk hoopgevend: ze zitten te wachten op diepere verhalen en meer inhoud. Wellicht dat Ubisoft daaruit moed kan putten om bij het zesde deel van Far Cry ook inhoudelijk te gaan scoren.

Kan het eigenlijk wel? Diepere verhalen en ervaringen in een game? Daar ga ik in mijn volgende post op in.